Ana Sayfa
EFQM Sıkça Sorulan Sorular

EFQM Sıkça Sorulan Sorular

EFQM SIKÇA SORULAN SORULAR

1- Toplam Kalite Yönetimi Nedir?

2- Toplam Kalite Yönetiminin Temel Kavramları Nelerdir?

3- Toplam Kalite ve EFQM Modeli Arasındaki İlişki Nedir?

4- EFQM'in Açılımı Nedir?

5- EFQM Modeli Nedir?

6- EFQM Kalite Modeline neden ihtiyaç duyulur?

7- EFQM Modelinin nasıl bir yapısı vardır?

8- EFQM Modeli Kaç Aşamadan Oluşur?

9- Özdeğerlendirme Nedir?

10-Özdeğerlendirmenin Yararları Nelerdir?

11- RADAR Nedir?

12- RADAR Mantığı Nasıl Uygulanır?

CEVAPLAR

1- Tüm paydaşların ( Müşterilerin, Çalışanların, Hissedarların, Tedarikçilerin, Toplum) beklentilerinin dengeli bir şekilde karşılamak üzere kurumdaki bütün faaliyetlerin sürekli olarak iyileştirilmesidir.

2-

 

3- EFQM Modeli Toplam Kalite Modelinin uygulanmasında ve yaygınlaştırılmasında kullanılan ana araçlardan/modellerden biridir.
 

4- EFQM'in açılımı Avrupa Kalite Yönetim Vakfıdır. Avrupa Kalite Yönetim Vakfı (EFQM) 1988 yılında Avrupanın önde gelen 14 şirketi tarafından "Avrupada sürdürülebilir mükemmelliğin itici gücü olma" misyonu ve "Avrupalı kuruşların mükemmelliğe eriştikleri bir dünya" vizyonu ile kurulmuş, üyelik sistemine dayanan ve kar amacı gütmeyen bir kuruluştur. EFQM, EFQM mükemmellik modelinin sahibidir ve Avrupa Kalite Ödülü sürecini yönetir. Türkiyedeki ortağı ise KALDER'dir.

5- Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı (EFQM) sektör, büyüklük, yapı, yada gelişmişlik düzeyinden bağımsız olarak kuruluşların sürdürülebilir mükemmelliğe ulaşmalarını teşvik etmek üzere bir yönetim sistemi kurmaları gereğini vurgulamaktadır. Bu amaçla oluşturulan Mükemmellik Modeli, kuruluşlara mükemmelliğe giden yolun neresinde olduklarını gösteren, darboğazlarını saptamalarını sağlayan ve uygun çözümlere ulaşabilmek için belli bir yaklaşımın kullanılmasını öneren bir araçtır. EFQM Mükemmellik Modeli, 9 ana kriter, 32 alt kriter, 200'den fazla ilgili alandan oluşur. Performansa, müşterilere, çalışanlara ve topluma yansıyan mükemmel sonuçlar, politika ve stratejinin, çalışanların, kaynakların ve süreçlerin uygun bir liderlik anlayışıyla yönlendirilmesi ile sağlanır.

6- Sektörü, büyüklüğü, yapısı ve olgunluk düzeyi ne olursa olsun bir kuruluş, başarılı olmak için düzgün bir yönetim sistemi kurmalıdır. EFQM Mükemmellik Modeli, kuruluşların mükemmellik yolunda ilerleyip ilerlemediklerini ölçerek yönetim sistemlerini geliştirmeleri konusunda onlara yardımcı olan pratik bir araç niteliği taşır; kuruluşların kuvvetli yönlerini ve iyileştirmeye açık alanlarını görmelerini sağlayarak onları çözümler üretmeleri konusunda teşvik eder. EFQM Avrupa'da veya Avrupa dışında denenmiş en iyi uygulamalarla ilgili girdileri toplayarak modeli güncelleştirir. Böylelikle, modelin dinamik olması, yönetim konusundaki güncel görüşleri yansıtması sağlanmış olur.

7- Model'deki dokuz kriter, kuruluşun mükemmelliğe erişme yolunda gösterdiği çabalara ilişkin değerlendirmeleri içeren ana kriterleri temsil eder. Her kriterin ayrıntılı olarak anlaşılmasını sağlayan ayrı ayrı alt açınımları vardır. Her bir kriter, daha iyi anlaşılmasını sağlamak amacıyla çeşitli sayıda alt kriterlerle desteklenmiştir. Alt kriterler, değerlendirme sırasında cevaplandırılması gereken çeşitli sayıda soruyu ortaya koyar. Son olarak her alt kriterde olası ilgili alanların listesi bulunur.İlgili alanlar listesi zorunlu ya da değişmez değildir. Ancak alt kriterin yol gösterici alt maddelerle açıklanmasına yardımcı olur.

8- EFQM Modeli 5 aşamadan oluşur. Birinci Aşama: Mükemmellikte Kararlılık yolculuğunun başlarındaki kuruluşlar için dizayn edilmiştir. İki adımlı bir süreçtir. İlk adımda kuruluş EFQM Mükemmellik Modelinin dokuz kriterini baz alan soru listesi ve özdeğerlendirme sürecini tamamlar. İkinci adımda iyileştirme planını gerçekleştirir. Mükemmellikte kararlılığını kanıtlayan kuruluşlar, aşamayı tamamladıklarını gösterir belgeyi bütün faaliyetlerinde kullanırlar. İkinci Aşama: Mükemmellikte Yetkinlik EFQM Modelini kullanarak özdeğerlendirme yapmada deneyimi olan kuruluşlar için dizayn edilmiştir. 32 alt kriteri temel alır. Üç, Dört ve Beşinci Aşamalar: Ödül Finalistliği/Başarı Ödülü/Büyük Ödül Mükemmellik uygulamasında olgunluk seviyesine uluşmış kuruluşlar için yüksek prestijli Avrupa kalite Ödülü veya Ulusal Kalite Ödülleri önemli bir özendirici unsur olmaya devam eder.

9- Bir kuruluşun faaliyetlerini ve iş sonuçlarını, EFQM Mükemmellik Modelini esas alan bir modelle kıyaslayarak, kapsamlı, sistematik ve düzenli olarak gözden geçirme faaliyetidir.

10-